Nasze mamy zawsze powtarzają, że należy jeść ciemne pieczywo, jeśli chcemy czuć się zdrowo oraz by schudnąć, a przecież wiele kobiet pragnie osiągnąć dziś szczupłą figurę. By skorzystać z dobroczynnych właściwości przeglądamy półki z pieczywem w marketach albo sprawdzamy ofertę piekarni w naszej okolicy. Zastanawiamy się, jakiego dokonać wyboru, ponieważ oferty sklepów są naprawdę szerokie. Jednak próbując dokonać właściwego wyboru przeważnie porównujemy różne produkty.
Budzi to jednak nasze wątpliwości. W końcu mało kto wie, że głównym składnikiem ciemnego pieczywa, nadającym mu właśnie ten ciemny kolor, jest karmel, a więc cukier, którego tak często się wystrzegamy. Jednak to właśnie te wypieki kuszą nas ceną i są ogólnodostępne.
Pieczywo w jakiej formie?
Posiadając jednak te informację warto sięgnąć po ten droższy chleb, najlepiej z jakiejś domowej piekarni gwarantującej jakość wypieku nazwiskiem i doświadczeniem. Istnieje tez inne wyjście, choć współcześnie nie jest ono zbyt popularne ze względu na czasochłonność. Jednak niektóre kobiety się na nie decydują i samodzielnie wypiekają chleb, czy bułki.
Na sklepowych półkach możemy z powodzeniem znaleźć mąkę nie tylko pszenną, ale i żytnią, razową, a wiele młynów proponuje też mąkę grubo mieloną. Jedynym problemem może być zakwas, jego wykonanie i przechowywanie. Warto jednak pamiętać, że większość perfekcyjnych gospodyń również z niego nie korzysta sięgając za to po zwykłe drożdże. A jeśli odpowiednio zaplanujemy przygotowanie takiego domowego bochenka, to na pewno będziemy miały szanse cieszyć się domowym pieczywem.