Sławne przedwojenne hasło reklamowe głosiło, że cukier krzepi. Niestety, ten slogan ma wyjątkowo mało wspólnego z prawdą. Cukier, słusznie nazywany „białą śmiercią”, jest nawet bardziej niezdrowy, niż myślimy. Niestety, dotyczy to również cukru trzcinowego, zwanego brązowym.
Najlepiej dla naszego zdrowia będzie wyeliminowanie z diety rafinowanego cukru, białego i brązowego i zastąpienie go zdrowszymi słodzidłami, których wybór mamy na tyle szeroki, że powinniśmy zrobić to bez żalu. Często mają od cukru mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny – jednak to nie wszystko. Najlepszym i najnaturalniejszym zamiennikiem cukru wydaje się miód. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy – spośród wielu rodzajów miodu, od wielokwiatowego, przez spadziowy, aż do miodu Manuka każdy jest zalecany przy innych dolegliwościach.
A może miód?
Jednak wysokie temperatury niszczą jego pożyteczne dla zdrowia składniki, dlatego, lepiej słodzić nim lekko przestudzoną herbatę. Ostatnio popularnością cieszy się również cukier brzozowy – ksylitol. Ma mniej kalorii niż zwykły cukier, a przy tym jest zdrowy dla zębów. Jednak spożycie większej jego ilości może mieć efekt przeczyszczający. Świetnym i naturalnym słodzidłem są daktyle – zarówno jako owoce, jak i w formie syropu, który można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. Popularne stają się również melasy: trzcinowa, ryżowa, buraczana, karobowa. Mają specyficzny smak, który pasuje nie tylko do deserów, ale również do pikantnych potraw. Dobra jest również stewia, raczej w postaci listków niż przetworzonych pigułek czy proszku