Jakość opakowań, które przeznaczone są do przechowywania żywności to bardzo istotna sprawa. Trzeba wiedzieć o tym, że niektóre z materiałów zwyczajnie nie nadają się do kontaktu z żywnością. Są materiały takie, które szkodzą nie tylko jedzeniu, które w środku się znajduje, lecz także naszemu zdrowiu. Jeżeli poszukujemy dobrego opakowania na żywność musimy mieć pewność tego, że producent dokonał wszelkich starań, aby oferowany produkt był dla nas bezpieczny. Na początek warto poznać kilka rodzajów materiałów do produkcji opakowań.
Opakowania PP – Jeden z najpopularniejszych materiałów na pojemniki
Opakowania PP są chyba najpopularniejsze jeżeli chodzi o przechowywanie żywności. Dzięki właściwościom materiału z którego zostały stworzone, skutecznie chronią nasze jedzenie przed wilgocią i pleśnią. Oznaczenie PP oznacza, że pojemnik na żywność został wykonany z polipropylenu. Jest to materiał bezpieczny w kontakcie z jedzeniem i nie zagraża naszemu zdrowiu. Takie pojemniki z powodzeniem możemy stosować wielokrotnie. Mimo to, dobry producent opakowań plastikowych zawsze przeprowadza specjalistyczne testy jakościowe na produkcie.
Podobnym materiałem z którego wytwarza się opakowania na żywność jest polietylen. Pojemniki z tego materiału oznakowane są skrótem HDPE. Takie opakowania również są wielokrotnego użytku, a ponadto z polietylenu produkuje się też folie do pakowania żywności.
Dobry producent pojemników plastikowych wie, jakich materiałów unikać
Nie wszystkie materiały nadają się do pakowania żywności. Zaliczyć do nich możemy np. opakowania PS, czyli styropianowe. Teraz coraz rzadziej się ich używa. Nie mniej jednak taki materiał może się dobrze sprawdzić przy produkcji jednorazowych kubków na kawę. Podobnie sprawa ma się z opakowaniami PET czyli np. butelkami plastikowymi. Nie mogą być one używane wielokrotnie, gdyż po czasie materiał ten wydziela groźne dla zdrowia substancje.