Strona domowa Lifestyle Gazetki promocyjne: jak przestać marnować żywność?

Gazetki promocyjne: jak przestać marnować żywność?

0
0
marnowanie zywnosci jak przestac to robic

Jeżeli chcemy w końcu wydawać mniej, musimy skończyć z marnowaniem żywności. Niestety współcześnie problem ten dotyczy wielu gospodarstw domowych. Kupujemy za dużo, po czym okazuje się, że nie jesteśmy w stanie wszystkiego skonsumować. Co zrobić, żeby unikać takich sytuacji?

Szczegółowo planujemy zakupy

Żeby przestać marnować żywność musimy zacząć planować zakupy. Są osoby, które wchodzą do sklepu i same nie wiedzą na co mają ochotę. W rezultacie przynoszą do domu wiele produktów, które leżą w lodówce dopóki ich termin ważności nie minie. Do takich sytuacji z pewnością by nie doszło, gdybyśmy zaplanowali posiłki na następny tydzień i na ich podstawie sporządzili listę zakupów.

Kupujemy tylko produkty, które lubimy

Bardzo ważne jest, żeby na naszej zakupowej liście znalazły się jedynie produkty, które lubimy (dotyczy to wszystkich członków naszej rodziny). Nie ma sensu kupować dużej ilości wątróbki, której nie toleruje połowa naszej rodziny. Przygotowanie obiadu na jej bazie sprawi jedynie, że będziemy musieli wyrzucić jedzenie. Postarajmy się wybrać takie posiłki, które są powszechnie lubiane.

Rozważnie korzystamy z promocji

Żeby przestać marnować żywność, musimy nauczyć się rozważnego korzystania z promocji. Przeglądając najnowsze gazetki promocyjne i widząc bardzo atrakcyjne ceny możemy mieć ochotę kupić wiele produktów, których nie będziemy w stanie skonsumować. Nie ulegajmy emocjom. Zanim kupimy coś w promocji, zadajmy sobie pytanie czy ten zakup jest nam niezbędny.

Zapasy możemy zrobić jedynie wówczas, gdy produkt ma długi termin przydatności, a my mamy pewność, że go zużyjemy (na przykład cukier, kasza, mąka).

Sprawdzamy daty ważności

Osoby, które marnują duże ilości żywności zazwyczaj nie sprawdzają dat ważności. Musimy mieć świadomość, że nawet w najlepszych sklepach można natrafić na produkt przeterminowany. Za każdym razem, kiedy wkładamy do koszyka zakupowego jakąś rzecz, powinniśmy się upewnić jaki jest jej termin przydatności. Może się zdarzyć, że kupimy szynkę, której ważność kończy się jutro, a my zamierzaliśmy użyć jej do przygotowania kanapek za trzy dni.

Często zdarza się, że na jednym stoisku można znaleźć te same produkty, które różnią się jedynie terminem przydatności. Zawsze starajmy się kupować te, których ważność kończy się później.

Przechowujmy żywność w odpowiedni sposób

Sposobem na zaprzestanie marnowania żywności jest właściwe jej przechowywanie. Trzeba zdawać sobie sprawę, że kasze, mąka, fasola czy makarony w papierowych opakowaniach mogą stanowić łakomy kąsek dla moli spożywczych i innych szkodników. Z tego względu takie produkty należy zabezpieczyć poprzez przesypanie do szklanego lub plastikowego, szczelnie zamykanego pojemnika.

Mięso, pieczywo czy pierogi można zamrozić. Owoce i warzywa, których nie jesteśmy w stanie skonsumować w najbliższym czasie można zasuszyć (w sprzedaży dostępne są specjalne suszarki do żywności) lub przygotować na ich bazie przetwory (na przykład sos lub koncentrat z pomidorów).

Pokaż więcej artykułów
Pokaż więcej w Lifestyle

Dodaj komentarz

Sprawdź także

Infuzja tlenowa – na czym polega ten zabieg?

Czy infuzja tlenowa jest znanym pojęciem? Najczęściej ludzie odpowiadają na to pytanie w t…