O leczniczych i upiększających właściwościach witaminy C nie trzeba nikogo przekonywać a do jej stosowania na co dzień zachęcają producenci suplementów diety i leków wspomagających odporność u osób w każdym wieku. Witamina C znajduje się obecnie w niemalże każdym gospodarstwie domowym jako antidotum na przeziębienie w okresie wiosennym i jesienno-zimowym.
Łagodzi stany zapalne, gorączkę ,uodparnia na wirusy i w dodatku bardzo ciężko ja przedawkować bo jej nadmiar jest wydalany z organizmu drogami moczowymi. Mało kto jednak wie jaki preparat z Wit. C stosować aby jego dawka faktycznie wchłonęła się do organizmu i zadziałała w kompleksowy sposób.
Jaką witaminę C stosować?
Czy lepiej stosować Wit. C znanego producenta reklamującego się w reklamie telewizyjnej czy może lepiej zajrzeć do domowej spiżarni i odkryć na nowo produkty, które dostarczą nam tej witaminy w sposób naturalny ? Wbrew pozorom to nie cytryna ma jej najwięcej a inne owoce i warzywa o których być może nie myślimy. Spore dawki witaminy C znajdują się w ; papryce, owocach cytrusowych ,natce pietruszki , kiwi ,jabłkach ,owocach aronii i żurawiny a nawet w kapuście kiszonej i ogórkach kwaszonych. Spożywanie ich regularnie uchroni nas przed niedoborem tej witaminy i znacznie podniesie naszą odporność .A jeśli chcemy już koniecznie zakupić suplement diety z Wit.C to lepiej wybrać tę sproszkowaną lewoskrętną (kwas askorbinowy) i dodawać do chłodnej herbaty lub przegotowanej wody .Witamina w tej formie starczy dla całej rodziny na długie miesiące i posłuży także paniom jako dodatek do kremów i maseczek domowej roboty .